• desiun

Forest House in Carton Estate granted planning permission

We are excited to be granted planning permission for our forest residency in the historic Carton Estate.


Following the design principles of responsive prairie-style villas, this house uses its form to respond to the land, the existing mature trees, and the historic context.

A horizontal emphasis of stone and overhanging pitched roof profiles complements the vertical nature of the trees. Two pitched volumes break up the scale of the house. The volumes are used to organise external spaces around themselves; each space offering a different character and is activated by a different room within the house.


The design is built around existing trees and the orientation of each block allows the building to sit more comfortably with the existing contours, allowing the ground floor to step down as the site falls away. This brings a dynamism to the section and allowing the occupant to see the site from different perspectives.




0 comments