Period Home Refurbishment Herringbone brick

Deepdene

 

Location: Skerries, North Dublin

Type: Residential

Stage: Built

This project was about making something extraordinary out of the ordinary.

When our clients approached us, the original period house was in very poor condition, with a compromised connection to the garden and spaces unfit for how the family wished to live.

The project involved refurbishment and re-modelling to provide a high-ceilinged, light-filled modern addition that compliments the proportion and grace of the original rooms.

 

Using a rich material palette and clever design the historic house has been transformed into a light-filled, garden-linked unique family home.

Photos: Ste Murray & desiun

bookshelf light lantern oak

Lantern

The addition of an extension to a home can often lead to light being blocked from the original rooms. By introducing a lantern between old and new, both spaces are improved and the eye is drawn skyward.

Skylight oak lantern mirror

Reflections and shadows

Mirrors and rooflights play a strong part in the playful light effects that animate this house. One example is the utility room, a mirrored box that allows interesting reflections of sky and space.

mirrored wall oak brick
mirrored door oak brick
Mirrored wall oak brick concrete
toplight pattern mirror brick concrete dog steps
fishscale shower
brick light rooflight

Connection to Garden

The original house had a poor connection to the garden with a level change that had to be navigated. By bringing the main living space to garden level it allows for a generous 3.2m high ceiling which exaggerates the sense of space, flow and volume, seemingly as open and airy as the garden spaces it adjoins. 

old victorian house
old victorian house concept
Victorian house connection to garden crittal window
Dog concrete steps book shelf
Polished concrete steps
Steel handrail concrete countertop
Navy Kitchen Oak Floor Herringbone Border
Oak bookshelf dark steel shelves
Refurbished understairs toilet herrinbone floor
Herringbone floor kitchen concrete counter
brick arch chimney mezzanine cnstruction

Building revealing itself

During restoration works we uncovered an original brick archway in the attic space. The clients were so enamored we responded to create a mezzanine attic space connected by a folding steel stairs,  cantilevered from the side wall.

Mezzanine Eames Chair Brick
Folding Steel Stairs Mezzanine
Folding steel stairs white
construction refurbishment
old victorian house
Victorian house refurbisment
SM_1017_0092-HDR Anon.jpg